Aug
9
2016

Triumph Scrambler

Ahogy azt korábban már többször is nagy örömmel közhírré kiabáltuk, a Route42 csapat legújabb őszi/téli projektje egy új Ducati Scrambler átépítése lesz! 

Ennek jegyében kéthetente scrambler témában koptatom majd egy ideig a billentyűzetet, hogy e témát megfelelően körbejárva megágyazzunk a készülő vasnak és közben észrevétlenül „szkremblerizáljuk” olvasóinkat. Korábbi bejegyzések e témában: Scrambler cikk-1scrambler cikk-2scrambler-cikk-3, scrambler cikk-4.

Ahogy arra legutóbbi cikkünkben már utaltunk, a Ducatihoz hasonlóan, meglovagolva a retró hullámot, néhány évvel ezelőtt a Triumph is bemutatta, (talán a klasszikus Bonneville sikerein felbuzdulva) még a hatvanas évek elején piacra dobott scramblerük modernizált verzióját. Bár a kipufogók átkerültek a jobb oldalra, a karburátorok helyét pedig injektor vette át (igaz, egy „karburátorházba” rejtve), továbbá digitális műszerek kerültek a motorra, az alapvető klasszikus stílusjegyek azért megmaradtak az új modellen is.

Triumph Scrambler

Triumph Scrambler

Triumph Scrambler

Fűzött, krómozott kerekeken terepmintázatú gumik, két, szintén krómozott markáns kipufogó, látható gyertyák, jellegzetes tank hivatott visszahozni a hatvanas évek hangulatát, persze egy modern masina köré építve. Kényelmesen magas és széles kormány, illetve lapos, kétszemélyes ülés jellemzi a megújult gépet. A 865 köbcentis, vízhűtéses, soros kéthengeres, nyolcszelepes erőforrás 59 lóerejének kicsit több mint két mázsát (és persze a motorost) kell megmozgatnia, tehát őrült vehemenciát nem várhatunk tőle. (Igaz, valószínűleg nem is sportolásra, vagy terepre veszik vásárlói ezt a klasszikus járművet.)

Visszatérve a gyökerekhez, ahogy múltkor is megjegyeztem, Steve McQueen ’64-ben pont egy ilyen TR6 „ősenduró” nyergében indult el az NDK-ban a Hatnapos Triálon, illetve a kaliforniai sivatagban is sok fénykép készült a „kúlság királyáról”, ahogy éppen egy ilyen Triumphot terelget fel/le a dűnéken. A benzinvérű színész A nagy szökés” (The Great Escape) című filmben is egy ilyen „harci eszközt” nyúl le ötletesen egy német katonáról, hogy aztán hegyen-völgyön át azzal meneküljön, de serényen, maradéktalanul eleget téve a film címében leírtaknak. (Az ominózus jelenet 1:46-tól látható.)

A következőkben pedig néhány custom Triump Scramblert mutatunk be, bónusz tartalom gyanánt:

Triumph Scrambler Triumph Scrambler Triumph Scrambler Triumph Scrambler Triumph Scrambler