Jul
5
2016

Think Scrambler.42! #2

Ahogy azt a múlt héten „mondottam” volt, ősszel/télen nekiállunk az új Route42 motor építésének! Mivel ezúttal egy vadiúj Ducati Scrambler Urban Enduróra esett a választásunk, érdemes talán kissé körbejárni a scrambler kérdést a (rám kéthetente eső) keddi napokon.

Már e motor (marketinges arcok által kitalált) hosszú nevében is fellelhető arra a folyamatra való utalás, melynek során a scramblerekből kialakultak a mai, rendszámos endurók. (Avagy zárt pályára való versenyverzióik, a lámpa- és tükörfosztott krosszmotorok (aka: MX), illetve városi használatra optimalizált „mutációik”, a szupermotó kategória vagány példányai.)

Persze az említett kommunikációs szakemberek gyorsan és óvatosan odabiggyesztették az „enduro” (endurance = kitartás) szó elé az „urban” jelzőt is, hogy egyértelművé tegyék, hogy ez egy alapvetően városi aszfaltbetyár, aki azért nem jön zavarba, ha néha-néha könnyebb terepre téved (el) vele tulajdonosa egy laza hétvégén. A gyönyörű szupermotó mintázatú Pirelli gumik is inkább a városi dzsungeltúrákat szolgálják, mintsem a bütykösgumikat igénylő valódi sárdagasztást. (Azért murvás talajon valószínűleg nem jönnek zavarba, de ezt úgy is leteszteljük hamarosan.)

Azt már sajnos nem tudhatjuk meg, hogy Steve McQueen alatt hogyan teljesítene egy ilyen vas, de az még (bőven) kiderülhet, hogy a Sapi-Talma DreamTeam mit gondol erről a Ducatiról, illetve átépítésének lehetőségeiről. Egy biztos, izgalmas feladat és jó móka lesz! Addig pedig azzal a boldog tudattal (és permanens idétlen vigyorral a képemen) hajthatom a gépet, hogy télen majd nem egy passzív hibernációra, hanem egy dinamikus metamorfózisra adom le az említett motoros szuper-kombó páros értő kezeibe a szerkezetet!

A scrambler mánia hullámai egyébként már az autóiparba is átcsaptak, hiszen a BMW R9T ilyen verzióján túl a Mini Clubman négykerékhajtású változatából is rendelkezésre áll egy scrambler modell. Mármint tényleg egy darab, merthogy egyelőre csak egy példányt építettek a bajorok ebből a különlegességből. (Ahogy mi is csak egyetlen darab míves motort fogunk kigyúrni a Ducatiból.)

Mini Clubman Scrambler

Mini Clubman Scrambler

Mini Clubman Scrambler

Mini Clubman Scrambler

Mini Clubman Scrambler

Mini Clubman Scrambler

Bónusz és exkluzív tartalom gyanánt pedig szeretném ehelyütt megosztani Balázsi Peti okostelóval készített remek képeit, melyeket a múlt hétvégén megrendezett World Ducati Week rendezvényen (Misanóban) készített. (Két évvel ezelőtt, éppen ezen a rendezvényen mutatták be a nagyközönségnek a scrambler modellt először!) Két hét múlva találkozunk tehát ugyanitt (ne menjetek addig sehová) és göngyölítjük tovább az izgalmas scrambler storyt! Folyt.köv.

WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016

WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016 WDW 2016