Aug
2
2022

Többezer medveállatka fagyott meg a Holdon, de jól vannak!

A Hookie Moto Design valóban egy példátlan járművet épít.

Motorkerékpár természetesen ez is, de semmiképpen nem egy hagyományos darab. Az inspirációt, saját elmondásuk szerint, Andrew Fabishevskiy „NASA motorkerékpárjából” merítették. Az említett orosz álmodozó elképzelése egy „kétkerekű holdkutató járműről” annyira inspirálta a drezdai legényeket, hogy nekiálltak megvalósítani a fiktív tanulmányt, egy elektromos meghajtású, vezethető motorkerékpárt megtervezve.

Mint minden általuk készített alkotás, ez is az intelligens megoldások, az egyediség és a teljesítmény speciális egyvelegét biztosítja majd. A születendő speciális jármű is állatnevet visel, hiszen ez hagyomány minden Hookie gyártmány esetében. Ismerjétek hát meg a Tardigrade-et, ezt a nagyon kicsi, de rendkívül ellenálló lényt. A „medveállatka” (tényleg ez a neve magyarul!) túléli a legszélsőségesebb környezeti feltételeket is.

A 0,2–1,5 milliméter nagyságú, gyakorlatilag elpusztíthatatlan medveállatkák -270 és +150 Celsius-fok között bármilyen hőmérsékletet, az emberhez képest ezerszeres sugárzást és a földi légköri nyomás 300-szorosát is képesek túlélni, valamint akár 120 évig bírják víz nélkül!

Még a Hold szélsőséges klímája sem árthat nekik, amit egy izraeli holdraszállás kudarca bizonyított 2019-ben. Több ezer medveállatka „veszett el”, miután lezuhant a Holdon. A tudósok meg vannak győződve arról, hogy újraéleszthetők ezek a kis mikroszkopikus lények. Oxigén és víz nélkül mély, fagyos álomba merülnek (kriptobiózis), amely akár évtizedekig tarthat!

Természetesen az elkészült motort valójában nem a Holdra lövik majd fel. Ennek a fantasztikus „űrjárműnek” a megvalósításával alkotói egy gondolatkísérletet akarnak formába önteni, amely kérdéseket vet fel a jövőnkkel kapcsolatban is: Hogyan nézne ki a bolygó határain túli élet? Milyen követelményeket támaszt a világűr egy olyan motorkerékpárral szemben, amely képes közlekedni az űr sötétjében és szabadulni tud a jeges holdpor fölötti gravitációs bilincsektől is?

Vajon milyen messze vagyunk ettől a forgatókönyvtől?

A készülő motorkerékpár tehát nem egy funkcionális közlekedési eszköz. Úgy kell tekinteni rá, mint fantáziák és vágyak egyvelegére. Ez egy egyedülálló elektromos jármű lesz karbonrugós egyoldalas lengőkarokkal, 3D nyomtató által printelt ballon gumiabroncsokkal és drive-by-wire (nem mechanikus vagy hidraulikus, hanem elektronikus) kormányzással.

A „földönkívüli koncepció” megvalósítása még a Hookie felkészült csapata számára is egy teljesen új élmény lesz.

Az utópia létrehozásán túl ez egy dolgot jelent mindenekelőtt: új technológiákat, új anyagokat és új perspektívákat a csapat számára. Azonban pontosan ez az a vonzerő, amit az alkotók várnak ettől a projekttől! A kihívás ugyanakkor lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kiélhessék az űr iránti szenvedélyüket is. Megmutathatják, hogy mire képes a náluk dolgozó mérnökök, „úttörők” és idealisták hálózata!

Az unikális motorkerékpár okos, esztétikus és persze teljesen egyedi is lesz. A látomástól a különleges motorozásig azonban még eltart egy kis idő. De a fejlesztés már megkezdődött! Az építés előrehaladását a csapat blogfolyamában követhetitek! 2021 nyarán a Petersen Automotive Museum (Los Angeles) világpremierjén a Hookie Team be akarja bizonyítani, hogy a fantasztikus ötletük valódi, kézzelfogható tárggyá vált.

Ehhez csak egy látomás és kíváncsiság kellett az ismeretlen iránt…