Sep
13
2022

Indián versenyző Svájcból

Sokszor írtam már Ulfert Gannet motorjairól, sőt Guld Peti még interjút is készített vele.

Ulfert néhány hete, ahogy a múlt alkalommal, ismét „rámírt” és csatolt egy rakás képet a legújabb projektjéről. Erről a motorkerékpárról számolok ma be.

Ulfert asztalosként kezdte, majd a Renault-nál folytatta, végül megalapította a Gannet Design stúdiót. Műalkotásai óriási sikernek örvendenek nemzetközileg is, továbbá társszerkeszti a design megszállottak egyik közkedvelt blogját, a Le Container magazint is. (Korábbi cikkek Ulfert motorjairól: interjúcikk-1cikk-2cikk-3.

Az ARCTOS Collection a Fuhrer Moto, a Gannet Design és a Fuhrer Auto közös márkája.

Székhelye a svájci Emmentalban található. Az ARCTOS Collection célja, hogy szolgáltatásait világszerte kínálja azon ügyfeleinek, akik egyedi motorkerékpárokat, autókat és kapcsolódó termékeket keresnek. Az ARCTOS Collection cégnél minden „egy fedél alatt” van: a tervezést, fejlesztést és kivitelezést is ők végzik. Az Arctos értő csapata ezúttal egy modern Indian FTR 1200S alapra épített motorkerékpárt alakított át időtlen és purista trackerré egy svájci megrendelő számára. A rácsos váz és a kézzel készített tankfedél, továbbá a különleges első lámpaburkolat, valamint a számos egyedi alkatrészből készült legfinomabb kézműves munka biztosítja a motor letisztult tracker megjelenését.

Ulferték úgy gondolták, hogy menő lenne a flat track séma a motoron, hiszen az Indian Motorcycles márkának erős múltja van a flat track versenyzésben. Az ügyféllel közösen végül úgy döntöttek, hogy jó lenne teljes mértékben felfedni az FTR gyönyörű rácsos vázát, amelyet az eredeti járművön részben műanyag idomok takarnak el.

Ulfert: „Azonnal rájöttünk, hogy az Indian tervezői miért döntöttek a váz részleges eltakarása mellett, mivel ezen a csővázon minden aszimmetrikus, különösen a hátsó mono felfüggesztésnél. Mégis úgy döntöttünk, hogy vállaljuk a kihívást, és teljes egészében felfedjük a gyönyörű rácsos vázat. Ez sok fejfájást okozott nekünk, de végül megérte, hiszen a gyöngyházfehérre festett, szabadon hagyott váz végül lenyűgöző lett.”

A kezdeti tervvázlatokat és rendereléseket először agyagmodellre „fordították le”, hogy 3D-ben megtalálják a formát a fémmegmunkálás előkészítéseként. Ezt követte a kézműves csapat mágiája, melynek során már fémből formázták meg a végleges alkatrészeket. A sebességmérő képernyőjét a tankfedélbe integrálták, így a kormány kialakítása tisztább és versenyszerűbb lett. Az ülés alatti eredeti műanyag üzemanyagtank helyettesítésével a motor áramvonalasabb lett, mivel egy alumíniumból készült, Roland Sands által készített flat track verseny tank és farrész jobban szolgálta a végső design nyelvet.

Stefan: „A célunk az volt, hogy az összes technikai követelményt és igazítást úgy integráljuk, hogy az ne befolyásolja rossz irányba az egységes koncepciót. Ez igazi kihívásnak bizonyult, mivel hihetetlenül szűkös hely állt rendelkezésre az alkatrészek számára, és sok elemet kellett kicserélnünk a motorkerékpáron, valamint decensen kellett átvezetnünk a kábeleket és az elektronikát is a jármű tengelyében. Fontos volt számunkra, hogy az egyes építőelemek elhelyezését úgy oldjuk meg, hogy végül egy koherens összképet kapjunk.”

Olyan további menő részletek, mint a Jetprime teljesen fekete racer vezérlőgombjai és a Gilles lábtartók, remekül utalnak a gép versenyzői DNS-ére. Az apró hátsó lámpa, valamint a két kis high-tech fényszóró a német Highsider-től származik. A technikailag ügyesen kimunkált Synto Evo fék- és kuplungkarok, a fékfolyadék-tartály, valamint a rendszámtáblatartó az ABM Fahrzeugtechnik-től származik, és a motor színvilágához is remekül passzol. Az arany, valamint fekete küllős kerekek a Kineótól származnak, és Michelin Anakee Wild bütykös gumikkal vannak felszerelve, hogy adekvát megjelenést biztosítsanak a versenyzőnek.

A kipufogórendszer a Zard által gyártott speciális titánium változat, amely végül csodálatos kék árnyalatot kapott. A slip-on egy SC-Project kipufogó, és menő hangot biztosít a kéthengeres motornak. A nyereg a Zwahlen NIZ különleges egyedi remekműve. A fényezés a szálcsiszolt hatás és a magasfényű fényezés ritka keveréke mély éjkék árnyalatban, aranyszínű részletekkel. A rácsos váz gyöngyházfehérre van festve, hogy kontrasztos színével kiemelkedjen és megmutassa a váz különleges szépségét.

Well done Guys!