Sep
3
2019

Movember kampány az öngyilkosság ellen!

Chester Bennington, Kurt Cobain, Marlene Dietrich, Domján Edit, Judy Garland, Ernest Hemingway, Whitney Houston, Juhász Gyula, József Attila, Kézdy György, Latinovits Zoltán, Jack London, Márai Sándor, Marilyn Monroe, Alexander McQueen, Osvát Ernő, Sarkadi Imre, Schütz Ila, Szécsi Pál, Amy Winehouse, Robin Williams.

Hosszú a sor, nyilván lehetne folytatni, de hirtelen ezek az ismert öngyilkosok jutottak eszembe. Pont egy hét múlva, 10-én lesz az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja, ezért érdemes ezen a felületen is beszélni erről a problémáról.

Évente 1.000.000 ember követ el öngyilkosságot világszerte.

Nagy többségük (kb. 70%-uk) férfi. Nyugaton 3x több férfi hal meg öngyilkosság miatt, mint nő. 65 év felett ez a mutató tízszeres! (Kína az egyetlen ország, ahol több nő vet véget életének önkézzel, mint férfi.) Ahogy azt többször leírtuk már, a Distinguished Gentleman’s Ride a világ legnagyobb klasszikus/vintage motorkerékpáros felvonulása, amely a világ legnagyobb, a férfiak egészségmegőrzésével foglalkozó alapítványát, a Movember Foundationt támogatja, amely a prosztatarák szűrés és kutatás mellett a férfiak által elkövetett öngyilkosságok megelőzését tűzte ki célul.

Fontos aktualitása e prevenciós tevékenységnek, hogy a legfrissebb adatok szerint az unió huszonhét országa közül Magyarország még mindig élen jár a százezer főre jutó öngyilkosságok számában!

 Naponta 5-7 ember követ el (ún.) befejezett öngyilkosságot hazánkban!

A Movember Alapítvány 2017-es „Un-Mute – Ask Him kampánya” arra hívta fel a figyelmet, hogy a napi pörgés során többször odavetett „Hogyvagy-Kösszjólvagyok ping-pong” szűkszavú férfi alanyai figyeljenek jobban egymásra. Ezt persze nehezíti az a téves beidegződés, hogy a pasik sokkal kevésbé merik kifejezni az érzéseiket, mint a nők.

Nem csoda, hiszen gyermekkorunktól kezdve azt sulykolják belénk, hogy legyünk kemények, ne mutassuk ki a fájdalmainkat és tűrjük sztoikus nyugalommal a megpróbáltatásokat. A Movember Foundation következő három (angol nyelvű) „how-to” videója is ennek szellemében készült, aki pedig szeretne magyarul elmélyülni ebben a témában, a következő oldalt javasoljuk:

http://www.ongyilkossagmegelozes.hu