Mar
15
2022

Elektromos motor Afrikából 28 millió forintért!

Mindig születik néhány igazi meglepetés az EICMA motorkerékpár kiállításon. 2019-ben az egyik legnagyobbat a karbon-kerék guru BST (BlackStone Tek) szállította.

A BST a motorkerék-piac csúcstechnológiáját gyártja, ám ennek ellenére a mai cikkben publikált elektromos motorkerékpár hatalmas kihívást jelentett a dél-afrikai társaság számára. Segítendő ezt a számukra is igen nagy lépést, meghívták a projektbe a szintén dél-afrikai származású tervezőt, Pierre Terblanche-t, a Ducati Supermono, a 749 és 999, a SportClassic és a Hypermotard mögött álló tervező zsenit.

Terblanche szerint:

„Ez a legjobb munka, amit valaha csináltam.”

Ez azért egy elég radikális kijelentés egy olyan személytől, aki az utóbbi évek legjobb Ducatijainak stílusáért volt felelős! A HyperTEK fő hajtóereje a BST alapítója, Gary Turner, aki maga is sikeresen versenyzett annak idején egyhengeressel.

Az amnézia esélyét nem figyelembe véve, mindig csak egy esélyt kapsz arra, hogy első benyomást szerezz egy motorkerékpárról. Ez a meghatározó pillanat pedig ennek a műalkotásnak az esetében tényleg mellbevágó! Az unikális jármű kinézete már elsőre is radikális élményt ad, ráadásul a részletei is lenyűgözőek. Például egyáltalán nincs műszerfala, mivel a Crosshelmet által gyártott, X1-es sisak plexijének belső falára vetítik (head-up display) a szokásos adatokat!

A szufla egy DHX Hawk villanymotorból származik, amely 80 kW teljesítményre és brutális, 120 Nm pillanatnyi nyomatékra képes! Az elektronika lehetővé teszi az egykerekezést, valamint az e-moci sebességtartó automatikát, illetve visszagurulás-gátló funkciót is kapott. Rendelkezésre áll továbbá egy 30 perces gyorstöltési lehetőség, a hatótávolsága pedig körülbelül 300 kilométer a járműnek.

Mondani sem kell, hogy mivel a BST a karbonhoz ért a legjobban, a HyperTEK mindenütt szénszálas elemeket kapott. Ez a tény a különleges jármű súlyát 205 kilóra csökkentette, ami szokatlanul alacsony egy elektromos motorkerékpártól. A monocoque váz is persze karbonból készült, csakúgy, mint a villacsövek. A villák integrált felépítésűek, az alsó csövek és a hármas szorítók egy darabból állnak.

A leendő tulajdonosoknak majd 80.000 (!) amerikai dollárt kell „kiköhögniük”, hogy leparkolhassák a saját példányukat a garázsukban. Az nyilvánvaló, hogy ebben az árkategóriában más is árul motorkerékpárt (Confederate, MV Agusta, BMW HP4 Race) Sőt, egy Kawasaki Ninja H2R is 55. 000 zöldhasúba kerül…

 

Forrás: BIKEEXIF