May
28
2019

BMW Concept R18

Európa leghíresebb, veteránautókat és motorokat felvonultató, 90 esztendős (!) szépségversenyét minden év májusában festői környezetben, a Comói-tó mellett, a svájci határhoz közel, Cernobbio-ban rendezik meg, a Grand Hotel Villa d’Este (és Villa Erba) gyönyörű kertjében. Az idei verseny tegnapelőtt zárta be a kapuit.

A hazai, Balatonfüreden megtartott Concours d’Elegance is nyilván innen kapta az ihletet. A veteránautók kiállítása mellett van egy másik közös pontja is az olasz és a honi rendezvénynek, nevezetesen a BMW szponzorálja mindkettőt. (Az olasz kiállításnak 1999 óta főszponzora a bajor gyártó. BTW: nem elfejtendő, hogy a Rolls-Royce is a BMW csoporté éppen 1998 óta…)

Bár e klasszikus rendezvényen elsősorban az autóké a főszerep, azért számos veterán és néhány tisztelettel újragondolt (AKA homage) motorkerékpárral is találkozhat a nagyérdemű (?) ezen az elegáns megmérettetésen. Még 2016-ban itt mutatta be a BMW a ma már 83 esztendős legendás R5-ös modell modern cruiser átiratát, amely állítólag hamarosan megjelenik szériaérett verzióban a bömös forgalmazóknál. Ennek jele lehet az is, hogy az idei rendezvényen bemutatták a Concept R18-at, amely az alapja lehet a boltokba kerülő szériamodellnek.

Dr. Markus Schramm, a BMW Motorrad vezetője (vagy PR-osa) a következőképpen írta le a tervet:

„A BMW Motorrad ezzel az álommotorral mutatja be a saját változatát egy érzelmes és autentikus ajánlattal a cruiser szegmens számára.”

A BMW Motorrad Concept R18 azt mutatja be, hogy egy ’60-as évekbeli boxer motor előrevetítése hogyan nézhet ki ma, mint egy letisztult egyedi épített motorkerékpár, a BMW Motorrad arculatának minden klasszikus dizájn jellegével együtt.

„A formatervezés legnagyobb kihívása az volt, hogy mindent láthatóvá tegyünk. Minden résznek funkcionális célja van. Nem sokan merészelnének egy ilyen teljesen őszinte megközelítést alkalmazni.”

– mondja Bart Janssen Groesbeek, a koncepció tervezője.

A BMW Motorrad Concept R18-ról rögtön látszik, hogy egy igazi BMW: boxer motor, bölcsőkeret és csepp alakú, feketére fényezett tank. A kiegyensúlyozott arányok a klasszikus elődökhöz hasonlítanak, mint a BMW R5, és – még távolról is – azt az időtlen szépséget közvetítik, ami akkor keletkezik, amikor a dolgokat következetesen lecsökkentik csupasz lényegükre. A váz és a tank közös vonalat hoz létre a kormányfejtől a hátsó kerékagyig, ezzel az oldalnézetnek „folyékony” eleganciát kölcsönözve.

A nagy, küllős kerekek (elöl 21, hátul 18 hüvelyk) biztosítják a stabilitást, és tökéletesen kiegyensúlyozzák a domináns erőforrás megjelenését. A gumiabroncsok kiválasztása további utalás a hagyományokra: ugyanúgy, mint a múltban, ez a motor is Metzeler gumiabroncsokkal van felszerelve.

A hagyományos BMW boxer új köntösben

A BMW Motorrad Concept R18 szíve egy nagy, újonnan tervezett, kéthengeres 1800 köbcentis boxer motor. Külső megjelenése tudatosan emlékeztet a flat-twin motorokra, amelyeket a BMW Motorrad a ’60-as évek végéig épített, de ez az új darab jelentősen nagyobb méretű és modern levegő/olajhűtéssel rendelkezik. A nagy prototípus boxer minden apró részletét finoman kidolgozták: a motorblokk és a sebességváltó üveggyöngyfúvott alumíniumból készült, amely ideális „színpadot” biztosít a kézzel polírozott alumínium alkatrészek, valamint a láncvédő és a szelepfedelek bemutatásához.

A motor emblémája a koncepció nevét viseli, és kihangsúlyozza a motor magas építési minőségét. Emellett a Solex kettős karburátorai – hasonlóan a BMW 2002-hez – visszautalnak a márka történetére, és tovább erősítik a jármű vizuális hitelességét.

További optikai jellemző a krómozott univerzális tengely, amely a hátsó kereket a meghajtáshoz köti. A motorkerékpáron semmilyen burkolat sem található, hogy a míves mérnöki munka maradéktalanul látható maradjon. Hasonlóképpen, a koncepció motorkerékpár elektronikáját is csak egy önindítóra és a lámpákra redukálták, kiemelve annak letisztult kialakítását.

A BMW Motorrad Concept R18 már a bajor gyártó nagy kapacitású boxer motoros járműveinek harmadik házon belüli értelmezése. Tavaly decemberben egy japán csapat, a Custom Works Zon által épített modellt mutatták be a Yokohama Hot Rod Show-n, az új prototípus motor alapján. A „Departed”, klasszikus formáival, modern gyártási technikáival és kézműves megoldásaival elnyerte az esemény legnagyobb elismerését, a „Best of Show motorkerékpár” díját!

A következő kör a Revival Cycles csapatának köszönhető. A texasi Austin-ból származó team látványos járművet épített a „Revival Birdcage” modelljével, amely ideális bemutatkozó platform volt a „Big Boxer” számára. A speciálisan kifejlesztett titánkeret akadálytalan rálátást biztosít az erőforrásra. (Erről a motorról itt írtam részletesen.)

A kifinomult kézműves munka kiváló minőségű részletei.

A BMW Motorrad Concept R18 színkialakításában is klasszikusnak hat. A téma tipikus BMW: a villán és az üzemanyagtartályon látható fehér, kézzel festett vonalak a fekete alapszínnel kombinálva a klasszikus BMW színsémát követik. A diszkrét sárga-arany lakkhatás exkluzív külsőt kölcsönöz a fényes ikervonalaknak. A fekete jellegű festék a tankon és a villákon egyedi stílusban tárja fel a dukkózás „mélységét”, amikor a napfény a fényezés különböző rétegeinek fémrészecskéivel ütközik.

A nyomott, egyszínű bőrülés vizuális kialakítása is az ötvenes évek klasszikusaitól eredeztethető. Újraértelmezett és kissé kényelmesebb darab, minőségi dombornyomása tökéletesen illeszkedik a teljesen letisztult és a magas színvonalú designhoz. A konzolos rugó az ülés alatt van beépítve. A fényszóró kialakításának arculata is emlékeztet az 1950-es évekre. Az eredeti lámpaborító komponensek klasszikus U alakja most LED lámpaelemként szolgál.

Ezeknek a részleteknek mindegyike hozzájárul a koncepciómotor egyedülálló jellegéhez, és kiemeli azok különlegességét. A Concept R18 a tradicionális BMW design nyelvet a bajor gyártó modern funkcióival összehangolva, koherens és összetartozó egészben mutatja be.

A modern idők ellenpontja.

„Számomra az olyan motorkerékpár, mint a BMW Motorrad Concept R18, a motorkerékpáros közösség egyre növekvő igényére válaszol: a technológia helyett az egyszerűsítésre, a hitelességre és az átláthatóságra fókuszál. Célunk, hogy ezzel a koncepcióval válaszoljunk erre az igényre, és analóg állítássá alakítsuk egy digitális korban.

Gazdag elődjei vannak az ikonikus motorkerékpároknak, és mindegyikük azonos formatervezési jellemzőkkel rendelkezik. Hisszük, hogy ez ma is jól együttműködhet a jelenlegi modern technológiával.” – mondja Hr. Edgar Heinrich. Vagy (ahogy gonoszul már említettük) a PR-osa…

Forrás: BMW Motorrad