Oct
16
2018

Berluti / Veldt együttműködés

Alessandro Berluti keze alól több mint 120 évvel ezelőtt került ki az első cipő.

Az első Berluti bukósisakra pedig ugyanennyi időt kellett várni, hiszen ebben a hónapban jelent meg a nagynevű olasz manufaktúra különleges kínálatában. Na de ne rohanjunk ennyire előre! Méltatlan lenne ehhez az unikális luxusmárkához, ha az elmúlt évszázad történéseit átugranánk. Az alapító, Alessandro után Torello, Talbinio majd Olga Berlutti vezette a házat, folytatva az alapító örökségét.

A finom, luxus bőráruiról ismert márka háza táján az elmúlt időszakban több „kollabot” is láthattunk már pl. a Kruggal (pezsgőszállító táskák), a Ceccotti Collezionival (paraván 2.0), és a Cycles Victoire-ral (bicikli) is. Ezúttal egy erősen limitált (11 darabos!) motoros kollekciót mutattak be, amelyhez Franciaországban nevelt borjak Veronában cserzett bőrét használták fel, és a paletta a steppelt kártyatartótól kezdve egészen a bukósisakig terjed – ez utóbbihoz a Veldt cég adta a know-how-t. A kollekcióban megtalálható még motoros csizma, motoroskesztyű, hátizsák és öv-, illetve kézitáska is.

Andy Loafer

Mielőtt a világ legismertebb pop-art művészévé vált, Andy Warhol sikeres reklám grafikus volt, aki többek között cipőkészítő márkáknak is dolgozott. A művészt a privát életében is lenyűgözték a lábak és a cipők, olyan megszállottsággal, amely végül kihatott az egész karrierjére. Warhol 1962-ben meglátogatott egy Berluti boltot, hogy megrendeljen egy pár méretre szabott loafert (papucscipőt). A Warhol által felvázolt cipő megalkotásának feladata a fiatal Olga Berlutira esett. A kreáció radikális és szokatlan vonalai teljesen felizgatták Warholt!

Olga egy olyan egyedi bőrt választott, amelyik egy látható hibát tartalmazott, és elmondta a művésznek, hogy ez a bőrdarab egy olyan „furcsa” tehénhez tartozott, amelyik nagy előszeretettel dörzsölte oda a hátát egy szögesdrótkerítéshez! A cipők valóban eltalálták a művész lázadó személyiségét, aki kijelentette, hogy mostantól csak az ilyen „dacos állatok” bőrét akarja magán hordani.

Mára az Andy Loafer ikonikus termékké vált és igazi „házi klasszikus” a Berluti állandó kínálatában (Permanent House Collection). Ez a különleges, valóban kézműves produktum remekül összefoglalja a Berluti vállalat és az ügyfelei közötti együttműködés szellemét, valamint a Veldt céggel való kollaboráció lényegét:

Ön a művész,
mi biztosítjuk a „kraftot”, hogy életre kelthesse a vízióját!