Jan
12
2021

Triumph Salt Racer

Bonneville kiszáradt tava nem véletlenül vált fogalommá. A sóbiznisz az show business!

Ez a mitikus hely a versenypályája azoknak a csapatoknak, akik koppig húzzák a gázkart, aztán ott is tartják egy percig. Nigel Harvey (a Triumph Salt Racer projekt „szóvivője”), Paul Chiodo (Triumph Ausztrália ügyvezetője), Cliff Stovall (technikai vezető), Andrew Hallam (motorépítő) és Ross Osborne (Supacustom vezetője) is ilyen arcok „from Down Under”. A villámgyors szerkezetet, melyről ez a cikk szól, egy 2008-as Triump Bonneville Thruxtonból építették (pont eléggé) őrült alkotói.

A hátsó csillapítókat az Ikon (7613) szállította. Az eredeti tank helyére egy karbon verzió került, amely a motor kábeleit rejti. Az üzemanyagot tároló „valódi” tankot a Ross cég készítette és a szintén általuk gyártott ülés alatt kapott helyet. A motor egyébként 102-es oktánszámú benzinnel és metanollal működik. Az első fékeket eltávolították, az eredeti fékkarral most már a hátsó fékeket lehet működésre bírni. A kipufogódobot a Cone Engineering szállította.

„Önérzetes hazafiként” a (jó értelemben) buggyant Aussiek Dél-Ausztráliában, a Gairdner tó kiszáradt medrében kergették meg (2015 tavaszán) a szerkezetet, nem cipelték át Bonneville-be. Barátaink még 2013-ban kezdték meg az építést és 2014-ben tervezték először bevetni a vasat, de persze ahogy lenni szokott, a végén többe került és persze később lett kész a motor. A híres amerikai medret persze többen ismerik a világon, pedig ez az ausztrál tó is minden évben egy hétre versenypályává válik a DLRA szervezet (Dry Lakes Racers Australia) jóvoltából.

A 160 km hosszú és 48 km széles mederben szinte egész évben víz van, csak nyáron szárad ki előzékenyen, hogy teret biztosítson a helyi petrolhead-eknek és bolond szerkezeteiknek. A DLRA 1990 óta szinte minden évben megrendezte a futamokat, kivéve azokat az esztendőket, amikor nem száradt ki a tó. God speed for next year, boys. God speed! Kár, hogy A leggyorsabb Indian című film főhőse, Herbert James „Burt” Munro nem érhette meg a kis ausztrál tó sikerét. Biztosan ott is került volna egy karikát. (A TSR-t „üzemszerű működés közben” a cikk végén található videóban tanulmányozhatjátok.)

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner
A tartalom nem elérhető
A tartalom megtekintéséhez engedélyezned kell a sütiket, ide kattintva.
Szólj hozzá!