May
18
2021

Neo Racer

A BMW R9T átépítésre született. Százszor megénekeltük már ezt a tényt.

Nem csak a szó átvitt, hanem a szoros értelmében is, hiszen a bajor gyár 90. születésnapjára érkezett modellt eleve úgy tervezték a Bayerische Motoren Werke Motorrad mérnökei, hogy jó alapot nyújtson egy esetleges metamorfózishoz. A híres német kosárlabda márka (?), a K1X vezetői Pablo Steigledert és Tom Konecnyt, a Diamond Ateliers müncheni legényeit megbízták néhány éve, hogy reszeljenek nekik össze egy motort a BMW-ből az új kollekciójuk promózásához.

A fiúk nem aprózták el, a tankra az emblémát egy 100 grammos sterling (925-ös) ezüstlapból vágták ki, illetve (méltón a nevükhez) egy 0,17 karátos gyémántot helyeztek el a gépezet fölső traktusában.

Az egy alumínium darabból kreált farokelem az üléstámasztó funkció mellett helyt ad az elektromos alkatrészek egy részének is. A motor arculata, a megrendelő igényeinek megfelelően ügyesen reflektált a K1X 2016 őszi/téli kollekciójára. A fényes fekete tank meghatározza a motor alaphangulatát, az olíva színű kerékagyak és a hasonló színű kézzel varrott ülés pedig egyedivé teszi az összképet.

A motor még el sem készült, amikor meghívást kapott a 2016-os Glemseck 101es gyorsulási verseny új, ’Essenza’-nak nevezett, 1/8 mérföldes futamára, ezért hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gyári kipufogó rendszer helyett egy újat kell elhelyezni a motoron. (Amelynél persze nem az egyre szigorúbb Euro előírásoknak való megfelelés volt a cél, hanem a vas gyorsulására gyakorolt „jótékony” hatás elérése.) Így kapott a BMW végül egy gonosz „kettő-az-egybe” Spark GP kipufogót.

Szintén a megfelelő gyorsulás eléréshez választották a fiúk gumit is. A Metzeler Racetec slick (CompK) abroncsai biztosan alkalmasabbak erre a célra, mint az eredeti páros. (Azért esőben szívesebben látnám magam alatt az eredeti gumikat.) E mellett ABR fékhenger, Wilbers Blackline villák és Motogadget Motoscope kijelzők trónolnak a motoron. Egyébként a K1X cég mottója a következő: „Play hard – don’t embarrass our products.” Ami kb. annyit tesz:

„Játssz keményen – ne gátold a termékeinket.”