Apr
6
2021

DGR 2021 Budapest – Motorozzunk egyedül, együtt!

„Ride Solo, Together!” Furcsa szlogen ugye? Éppoly furcsa, mint maszkot hordani, vagy már másodszor ebben a formában „megszervezni” ezt a jótékonysági futamot… 

Amikor 2020 szeptember végén a Hősök terén egyedül álltam a motorommal, álmomban sem gondoltam volna, hogy a 2021-es, jubileumi DGR-t is RIDE SOLO módban kell lebonyolítanunk Budapesten. Igaz, akkor még nem tudtam, hogy (vééégre) átkerül az éves gurulás nyárra. Továbbá azt sem sejt(h)ettem, hogy a „kórság” harmadik, legerősebb hullámával küzdünk majd éppen ebben az időszakban.

Az elmúlt négy évben sikerült a The Distinguished Gentlemens Ride hazai rendezvényét nemzetközi szintre emelnünk. (Ez a világ legnagyobb klasszikus/vintage motorkerékpáros felvonulása, amely a világ legnagyobb, a férfiak egészségmegőrzésével foglalkozó alapítványát, a Movember Foundationt támogatja.)

Az egyedülálló nemzetközi jótékonysági kezdeményezés az elmúlt tíz évben 27,81 millió dollárt (8,5 milliárd forint!) gyűjtött a nemes célokra és 107 ország többszáz városában, több mint 340.000 elegáns motoros csatlakozott az öröm-guruláshoz!

Másfél éve, a Motozin Magazinnak adott interjúban a hazai sikerek kapcsán (többek között) a következőket mondtam:

„…Négy-öt évvel ezelőtt ennek az óriási nemzetközi rendezvénynek a budapesti eseményéről szinte senki sem hallott és csak néhány tucat motoros gyűjtött néhány száz dollár adományt 2-3 év alatt. Az elmúlt három évben Magyarország az adományok és a részvevők számát tekintve is markánsan felkerült a nemzetközi „DGR térképre”, a média minden évben foglalkozik velünk, jelen van a Ride-on és örömmel számol be róla… 

…A résztvevők számát illetően elégedett vagyok a számokkal, az adományok összegét tekintve viszont „van hová fejlődni”. Előbbi a rendszeres prosztatarák szűrés fontosságára való figyelemfelhívás miatt, utóbbi a megelőzésre és kutatásra fordított összegek finanszírozása miatt fontos. 2019-ben 666 motoros vett részt a két hazai rendezvényen és 6.111 amerikai dollár adományt kapott a magyaroktól a Movember Foundation…”

Az idei gurulás azonban, ahogy múlt évben is, sok nemzetközi tömeg-eseményhez hasonlóan más lesz, mint az elmúlt években. Más lesz, de legalább nem marad el! Május 23-án tehát a világ többszáz városában ugyanúgy jól öltözött motoros hölgyek és urak tűnnek fel az utakon, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire, illetve a szűrés fontosságára és hogy pénzt gyűjtsenek a kutatásokra. Az elmúlt években megszokott regisztráció után tehát ugyanúgy gyűjtünk adományokat a Movember alapítvány számára a DGR nemzetközi oldalán. (Jobb felül a magyar nyelv is kiválasztható.)

Azonban ebben az évben, ahogy múlt évben is, nem szervezünk közös gurulást előre rögzített útvonalon és nem rendezünk utána bulikát, ahogy eddig tettük. „Vérzik a szívünk”, de nem tehetünk mást. A biztonságnál és az egészségnél nincs fontosabb!

Az idei különleges esemény remek alkalom tehát minden felelősen gondolkodó résztvevő számára, hogy markánsan megmutathassa, hogy valóban fontosnak tartja-e a nemes ügyet, vagy az elmúlt években csak néhány „jó-ember-vagyok” szelfiért, „nézzétek-milyen-menő-a-motorom” villantásért és a cool helyeken megrendezett bulikákért vett részt az eseményen.

Ahogy egy korábbi cikkemben írtam:

„Bár a felvonulás célja a figyelemfelkeltés is, hiszen céljaink népszerűsítését és a prevenciós törekvéseket éppen olyan fontosnak érezzük, mint az adománygyűjtést, de nem szeretnénk az Ice Bucket Challange (jegesvödör kihívás) hazai hatékony(talan)ságának sorsára jutni. 

Kis hazánkban rengetegen (politikusoktól a celebekig bezárólag) nyakon öntötték magukat (jó buli), de közben sokan nem is tudták, hogy e kezdeményezés az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű végzetes bénulással járó betegségben szenvedőket (pl. Stephen Hawking) segítő ALS Association támogatására jött létre. Adományozni pedig végképp kevesen adományoztak. Itthon. A világon közel 33 milliárd forint(nyi pénz) jött össze és azóta (többek között) sikerült ebből az összegből azonosítani a gént, ami hozzájárul a kór kialakulásához.”

46 nap múlva tehát feketén fehéren kiderül, hogy az adományozási ranglista hányadik helyén végzünk majd. Alain-René Lesage-tól pedig régen tudjuk, hogy:

„A tények makacs dolgok.”

https://gfolk.me/PalKutvolgyi