Aug
7
2018

Distinguished Gentleman’s Ride 2018

Ebben az évben várhatóan 95 ország 650+ városában, mintegy 120.000 motoros részvételével rendezik meg a DGR-t és 6.000.000 dollárt (1.650.000.000 forintot) terveznek összegyűjteni a prosztatarák kutatására és a férfiak által elkövetett öngyilkosságok megelőzésére.

De ne szaladjunk ennyire előre! Napjainkban óriási reneszánsza van a sorozatoknak. Érthető. Egyrészt sokkal könnyebb egy könyv történetmesélési minőségéhez közelíteni, ha nem két órában, hanem évadokban tudják az írók építeni a történetet és a szereplők jellemfejlődését. Másrészt a lineáris tartalmat sugárzó kereskedelmi tévécsatornákkal („A csatorna kifejezés nem lehet véletlen.” – mondta, ha jól emlékszem Hrabal) szemben az új technológiák segítségével mindenki a saját ízlése alapján tud tartalmat, időpontot és tartamot választani. Türelmetlen galaxisunkban pedig további előny, hogy kétórás filmek helyett kompakt 40-60 percben kapjuk meg a napi adagunkat. (Kivéve persze azokat, akik több epizódot szeretnek egyszerre lenyomni.)

Ráadásul nem Dallas, Columbo vagy dél-amerikai szappanóra minőségű mozgóképeket kapunk tonnaszámra, hanem olyan kvalitású anyagokat, mint a Maffiózok, House of Cards, Breaking Bad, Trónok harca, True Detective (szigorúan az elsőre gondolok), Westworld, Twin Peaks és a magyar gyártású Terápia, illetve Aranyélet.

Az egyik első fecske persze a „régi” Twin Peaks volt még a 90-es évek elején. A mostani menő sorozatok és Lynch mester remekműve között pedig „félúton”, kb. 10 éve peregtek itthon az M1-en a Reklámőrültek (Mad Men) epizódjai. Imádtam őket! Egyébként a kinti zajos siker (13 Emmy és 4 Golden Globe díj!) itthon süket fülekre talált, a „nézetlenség” miatt hamar az M2-őn találta magát szegény Don Draper (eredetileg Dick Whitman).

Szerencsére azonban Don barátunk előtte még a tőle megszokott eleganciával ráült egy klasszikus, 1957-es Matchless G3L motorkerékpárra, hogy tudtán kívül később megihlessen Sidneyben egy Mark Hawwa nevű úriembert, aki 2012-ben először szervezte meg a Distinguished Gentleman’s Ride nevű jótékonysági rendezvényt, klasszikus és vintage motorok tulajdonosainak. Mára ez a remek kezdeményezés bolygónk legnagyobb, klasszikus és épített motorok részvételével zajló jótékonysági rendezvényévé vált.

Ahogy a bevezetőben említettem, ebben az évben várhatóan 95 ország 650+ városában, mintegy 120.000 motoros részvételével rendezik meg a DGR-t és 6.000.000 dollárt (1.650.000.000 forintot) terveznek összegyűjteni a prosztatarák kutatására és a férfiak által elkövetett öngyilkosságok megelőzésére.

Jó hír, hogy 2018.09.30-án Budapesten is lehet csatlakozni a motoros vonuláshoz. A hazai túra folyamatosan frissülő részleteit (útvonal stb.), regisztráció után itt lehet megtudni. (Múlt év óta magyar nyelven is elérhető az oldal, jobb felül válasszátok ki a magyar zászlót.) Ezúton szeretnénk bátorítani a Gentleladyket is, hogy tiszteljenek meg minket a jelenlétükkel a rendezvényen, ezzel is emelve a Ride színvonalát! Fontos elmondanunk továbbá, hogy bár a felvonulás célja a figyelemfelkeltés is, hiszen céljaink népszerűsítését és a prevenciós törekvéseket éppen olyan fontosnak érezzük, mint az adománygyűjtést, de nem szeretnénk az Ice Bucket Challange (jegesvödör kihívás) hatékonyságának hazai sorsára jutni.

Kis hazánkban rengetegen (politikusoktól a celebekig bezárólag) nyakon öntötték magukat (jó buli), de közben sokan nem is tudták, hogy e kezdeményezés az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű végzetes bénulással járó betegségben szenvedőket segítő ALS Association támogatására jött létre. Adományozni pedig végképp kevesen adományoztak. Itthon. A világon közel 33 milliárd forint(nyi pénz) jött össze és azóta sikerült is ebből az összegből azonosítani egy gént, ami hozzájárul a kór kialakulásához.

Hasznos linkek:
Nemzetközi honlap
A hazai Ride részletei
DGR Budapest Facebook event
DGR webshop

„Amit tudni akarsz a DGR-ről, de sosem merted megkérdezni.”

Mi a rendezvény célja az adománygyűjtésen túl?
A felvonulás célja a figyelemfelkeltés, hiszen céljaink népszerűsítését és a prevenciós törekvéseket éppen olyan fontosnak érezzük, mint az adománygyűjtést. A DGR színház is. Fontos, hogy lássanak minket és hallják a hangunk, az üzeneteinket.

Ki kapja az adományokat?
A DGR jótékonysági partnere a nemzetközi Movember Foundation, a világ legnagyobb, a férfiak egészségmegőrzésével foglalkozó alapítványa. A Movember Foundation gondoskodik róla, hogy a beérkező adományokból a DGR közösség és a férfiak világszerte a legtöbbet profitáljanak.

Feltétele az adományozás annak, hogy motorozhassak a rendezvényen?
A felvonuláson való részvétel ingyenes, de mindenkit adományozásra buzdítunk, hiszen az adományok teszik lehetővé, hogy finanszírozzuk azokat a kutatási projekteket és öngyilkosság-prevenciós programokat, melyekből a DGR-közösség tagjain túl minden férfi profitálhat világszerte.

Milyen elvárásokat támaszt a DGR a résztvevőkkel kapcsolatban?

  • Minden résztvevőnek a DGR hivatalos oldalán szükséges regisztrálnia magát, különben nem vehet részt a rendezvényen. (Figyelem! A magyar Facebook eseményen jelzett „ott leszek” nem váltja ki a honlapon való regisztrációt!)
  • Az eseményen szigorúan csak klasszikus és vintage stílusú motorkerékpárokkal lehet részt venni.
  • Kizárólag emelt szintű, elegáns öltözékben lehet megjelenni.
  • A felvezető motorost és az utat mutató rendezőket/rendőröket megelőzni tilos. A felvonulás nem verseny.
  • Minden motorosnak a helyi szabályozásnak megfelelő bukósisakot kell viselnie.
  • Csak regisztrált és biztosítással rendelkező motorkerékpárok vehetnek részt a rendezvényen.
  • Kötelező betartania a KRESZ szabályokat. Célunk az, hogy a DGR továbbra is a világ leggondosabban szervezett és legbiztonságosabb motoros felvonulása maradjon.
  • A felvonuláson a lehető leglassabb tempóban kell haladni, hiszen sokan csak öltönyt viselnek.

Hogyan tudok adakozni?
Az adományokat kizárólag az interneten, a DGR honlapján gyűjtjük, ahol egy gyors regisztráció után bankkártyával, vagy PayPal kontóval is lehet fizetni. A résztvevőket arra bátorítjuk, hogy osszák meg az oldalt barátaikkal, családtagjaikkal, munkatársaikkal, maguk is adományozzanak, vagy támogassanak más résztvevőket. A felvonulás napján készpénzben nem gyűjtünk adományokat.

Mennyi pénzt gyűjtött eddig a DGR és mi a cél 2018-ban?
13 millió dollárt (kb. 3.600.000.000 forint) gyűjtött eddig a kezdeményezés és 6 millió dollár (1,65 milliárd forint) a cél ebben az évben.

Mikor rendezik meg a szervezők a felvonulást?
Minden szeptember utolsó vasárnapján, ebben az évben szeptember 30-án.

Milyen motorral lehet részt venni az eseményen?
Az eseményen szigorúan csak klasszikus és vintage motorkerékpárokkal lehet részt venni. (Café Racer, Bobber, Classic, Tracker, Scrambler, Old School Chopper, Modern Classic, Sidecar, Classic Scooter, Brat Styled) A cruiserek, sportmotorok, dirt- és adventure motorkerékpárok, továbbá műanyag robogók nem indulhatnak. Fontos megjegyezni, hogy a felvonulás stílusára nincs hatással az, hogy a Triumph a rendezvény egyik szponzora. Tehát például Triumph Speed Triples, Triumph Rockets, Triumph Thunderbirds stb. motorokkal sem lehet részt venni a felvonuláson.

Milyen megjelenéssel lehet részt venni az eseményen?
Kizárólag elegáns öltözékben. Ez egy régivágású esemény, a hozzá illő jól szabott öltözékben.