Feb
6
2018

Johammer Jééé 1

Négy évvel ezelőtt, a Wired-ben olvastam először a Johammer J1-es motorkerékpárról. Sógorék gyártják ezt az elektromos öööööö… izét, ami leginkább egy trabantkék, mutáns tintahalra hasonlít. Két keréken.

Közel 160 kg (vagy 178 kg) a jármű önsúlya (+ a motoros), tehát (kb.) két és fél mázsát kell noszogatnia a 14 lóerős erőforrásnak. (Talán ezért is hasonlít egy csiga két csápjára a visszapillantó tükrök ívelt nyúlványa.) A kisebb erőforrás (J1.150) 150 kilométeres, a nagyobbik (J1.200) 200 kilométeres hatótávolsággal kecsegtet. Előbbiért 23.000 eurót, utóbbiért 25.000-et kell leszurkolni labanc barátaink kezébe, ha birtokolni szeretnénk egy ilyen motort.

Annak a 7 milliárd embernek pedig, aki e bolygón soknak tartja ezért a járműért ezt az összeget, van egy jó hírem. Létezik egy jóval olcsóbb megoldás is kipróbálni ezt, a kétséget kizáróan egy tintahal és egy csiga törvénytelen nászából született „lényt”. 290 euróért (mit Frühstück und Getränke) Felső-Ausztriában néhányad magunkkal kerülhetünk egy (kb.) 200 kilométeres karikát. Bad Leonfelden a rajt és a cél is. Figyelem, bónusz kérdés következik! Miért hívják a céget Johammernek? Hát azért, kedves olvasóink, mert egy Johann Hammerschmid nevű, őszülő halántékú vidám osztrák úr vezeti. Így.