Aug
8
2017

Egy török cyberpunk vitéz masináiról

Két éve a Bang & Olufsen cég, akkor éppen Törökországban megrendezett dealer találkozójának egyik estéjén a mailek átfutása után rákerestem a helyi „petrolhead-ekre” és így jutottam el egy bizonyos Mehmet Doruk Erdem nevű tagig.

A fickó szabadúszó ipari formatervező. Az általa bit-varázsolt járműveknek egy cyberpunk eposzban lenne a helyük. Vagy a soron következő MadMax epizód(ok) poszt-apokaliptikus jeleneteiben. Vagy egy utópisztikus sci-fiben, amiben (pl.) Tom Cruise hajthatná az egyik Mehmet által tervezett „szpész-bömöst”. Az ügyes Product Placementre pedig a találékony filmstúdió beszedhetne a BMW Motorradtól egy szerény(telen), de azért szabad szemmel is jól látható összeget.

Török barátunk Béhance oldalán találni általa tervezett házat, fürdőt, gyűrűt és óraszerkezetet is, de nagy örömömre Mehmet elsősorban különleges, futurisztikus járművek tervezése miatt ragad egeret (és talán egy méretes Wacom táblát). E cikk egyik képe éppen egy BMW-t ábrázol, amelynek az Apollo nevet adta a művész. Ahogy tudjátok a Bayerische Motoren Werke kétkerekű masinái és a streamliner stílus is egyaránt közel állnak a szívemhez. Az általunk sokszor megénekelt Bonneville meder például remek helyszín lenne kipróbálni az Apollót. Kár, hogy e moci csak kétdimenziós HDD (SSD?) rabságban tengeti sivár, digitális életét…

Szólj hozzá!