Nov
29
2016

Feltámad a B(a)SA!

Kábé egy hónapja érkezett a hír a BSA esetleges feltámadásáról! Ahogy az lenni szokott, e hír alapjául is egy akvizíció szolgált.  

Nevezetesen az indiai Mahindra 3,4 millió fontért (1,2 milliárd forint) szőröstül-bőröstül megvette az összes BSA részvényt. (Bájdövéj ez a cég birtokolja a Peugeot motorgyártó részlegének 51 százalékát, továbbá a Jawa márkanevet, illetve a szintén nagy nevű Pininfarina céget is.) Azóta a Mahindra Two Wheelers elnöke világossá tette, hogy jövőre valóban új BSA modellek érkeznek! Amikor a BSA C15 Starból épített Tracker.42-őt bemutattuk a nagyközönségnek, a következőket írtam a BSA sztoriról:

BSA Super Rocket

„A motorról szóló mese a 19. század közepén kezdődik. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer tizennégy zord birminghami fegyverkovács. Ezek a szak-, és vasemberek 1854-ben arra vetemedtek, hogy céget alapítsanak. Birmingham Small Arms lett a díszes kompánia neve. 1861-ben részvénytársasággá alakult a csapat és egy 25 hektáros telken felépítették a BSA gyárat, ahol eleinte hadifelszereléseket gyártottak, majd 1878-tól motoralkatrészeket, sőt később autókat és kerékpárokat is. (Lopott software-ek kigyomlálásával akkor még nem foglalkoztak. Sőt, azóta sem. Az egy másik szervezet.)

 BSA 1953

A többi, ahogy mondani szokták, történelem. A BSA vállalat, élettörténetének csúcspontján bolygónk legnagyobb motorépítő cége volt, hogy aztán mára, oly sok patinás brit autó-, és motorgyártó márkával egyetemben, végül egy külföldi tulajdonosnál kössön ki. (Még a szintén legendás Triumph Motorcycles márka megszerzése sem segített, sőt…) Sok-sok áttétel után (Daimler „összeolvadás”, állami segítség, a Norton tulajdonos Manganese Bronze Holdings megjelenése stb.) ma már kínai kézben (Geely) van a cég maradéka. A régi, dicső időkre már csak az időnként feltűnő, gyönyörűen restaurált motorok és a máig működő fegyvergyár emlékeztet.”

Kis színesként megjegyezném, hogy a Tracker.42 bal oldalán, az értő tekintetek hamar megtalálhatják az eredeti, három egymásnak támasztott puskát ábrázoló régi logót. Szóval mi („érintettségünk” okán is) tiszta erőből drukkolunk a márkának! Mert megérdemli!

BSA Tracker42