Dec
19
2023

Vissza a gyökerekhez!

Dzsuffure faluban, a Mandinka törzsben született hányatott sorsú rabszolgát, Kunta Kintét az Y (de főleg Z) generáció már nem ismeri.

A Gyökerek című, ’77-ben gyártott (ABC) sorozat óriási siker volt Amerikában és itthon is. (Persze néhány év különbséggel.) Ugyan Kunta kiszabadítására nem gyűjtöttünk pénzt, mint Isaurának, de a 36 Emmy-jelöléssel rendelkező sorozat itthon is roppant népszerű volt a ’80-as évek elején.

De mi köze van Kunta Kintének a motorokhoz??? Mondjuk már, mondjuk! 

A Yamaha, mint tudjuk a motorkerékpárok mellett sporteszközöket, robotokat és hangszereket is gyárt. Sőt, valójában jóval előbb gyártott zenei instrumentumokat, mint motorokat, hiszen 1887-ben tulajdonképpen zongoragyártásra alapították meg a céget. (Csak a II. világháború után kezdtek motorokat is gyártani.) Így jobban érthető a cég AH A MAY (Yamaha szó visszafelé) projektje, melyben a motorépítő csapatot hangszerek tervezésére kérték fel, a zenei eszközöket alkotó teamet pedig kétkerekű járművek kreálására.

A keleti népektől nem áll messze a „cross-kulturális oda-vissza”.

Ennek jegyében a Kazuki Kashiwase vezette hangszer tervező csapat sok éve az elképesztő ’Root’ nevű motorkerékpár prototípussal állt elő, melyhez egy okosórát is tervezett, amelyre a sebesség és a fordulatszám adatok szinkronizálhatóak, illetve immobilizer funkcióval is rendelkezik. (Érdemes megfigyelni, hogy az óra számlapjának tervezése során figyelembe vették, hogy a kormányt markoló kéz milyen szögben áll.) A motortervező csapat pedig egy ütős (sic) hangszert tervezett, amely eszköz, a szél istene után a Fujin (風神) nevet kapta. (A két unikális tárgyat bemutató videót a cikk végén találjátok meg.)

Ja, és hogy mi köze van a Yamaha motornak Kunta Kintéhez, mindenki találja ki saját maga.
A megfejtéseket a következő email címre várjuk: netegyetekfelmarfelinfantiliskerdeseketmertnincssemmiertelme@gyoker.hu

Root by Yamaha

Root by Yamaha

Root by Yamaha

Root Watch by Yamaha

Fujin by Yamaha

Fujin by Yamaha

Fujin by Yamaha

Fujin by Yamaha