Oct
4
2022

Fekete fenyegetés

A szokott „ki csinálta, mit csinált, miből csinálta”, felvezetés helyett, ez alkalommal, rendhagyó módon kezdjük a mára kiszemelt 1981-es Honda XL 500 tankjánál a vizsgálódást.

A tank fekete, mint szinte minden ezen a bestián és egy Yamaha XT250-esről műtötték át az alkotók. David Brits, egy helyi művész az egyik falára a ’Swart Gevaar’, a másikra a ’Danger Ingozi’ feliratot festette. Ha meg akarjuk fejteni e szavak jelentését, az építő banda nyomába kell erednünk.

Ehhez azonban hajóra kell raknunk egy jó darabon a motorunkat, mert a beszédes nevű Los Muertos Motorcycles csapat Fokvárosban (Cape Town) húzza az ívet. (és főzi a kávét, merthogy egy remek kávézó is helyet kapott a műhelyben.) Az ’Ingozi’ kifejezés értelmét tehát a zulu/xhosza nyelvben találjuk meg és szintén azt jelenti, hogy ’veszély’.

A másik oldal ’Swart Gevaar’ felirata pedig afrikaans (búr) nyelven íródott és a Dél-afrikai apartheid propaganda által sokat hangoztatott ’Fekete Fenyegetést’ jelenti.

Az egyik kedvencem egyébként ezen a motoron az integrált hátsó lámpával rendelkező alumínium hátsó idom, amely alatt, furfangosan belülről megkerülve a hátsó rugóstagot, végül kibukkan a bandázsolt BSE Performance kipufogó vége. A bonyolult hajlítóműveletet szintén egy helyi erő, bizonyos Barry Ashmole követte el. Innen és ezúton is gratulálunk neki!